Şabalıdın faydaları və zərərləri

Şabalıdın faydaları və zərərləriŞabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir, tərkibində bol miqdarda lif, protein, karbonhidrat mövcuddur. C vitamini və antioksidant xüsusiyyəti ilə vücudu, ürək xəstəliklərinə və iltihab yaranmasına qarşı qoruyur.

Havaların soyumasıyla bərabər artan viral və qribal infeksiyalara qarşı qoruyur və immunitet sistemini gücləndirir. Bundan əlavə tərkibində potassium, dəmir, fosfor mövcuddur.

İçərisində yer alan vitamin və minerallar ilə insan sağlamlığına bir çox faydası mövcuddur. Digər faydalarını təqdim edirik:

C vitamini xüsusiyyəti ilə yüksək xolesterini aşağı salır

Antioksidant xüsusiyyəti ilə ürək sağlamlığına və xərçəng hüceyrəsinə qarşı qoruyur

İnfeksiyalara qarşı qalxan rolunu oynayır
Şabalıdın faydaları və zərərləriTərkibində yer alan yüksək miqdarda lif xüsusiyyəti ilə uzunmüddət toxluq hissi verir

Həzm sistemini qoruyur

Mədə-bağırsaq problemlərinə faydalıdır

Sümük quruluşunu və dişləri qoruyur

Serotonin hormonunu artırır

Sinir sistemi üçün əhəmiyyətlidir

Varis və hemoroidə bağlı problemləri yüngülləşdirir

Dəriyə faydalıdır, qocalmağın qarşısını alır

Antioksidant xüsusiyyəti ilə qaraciyərə faydalıdır

Qan təzyiqini tənzimləyir

Potassium əksikliyini bərpa edir

Qansızlığın qarşısını alır

Vücuda enerji verərək halsızlığı və yorğunluğun qarşısını alır

Göz sağlamlığını qoruyur
Şabalıdın faydaları və zərərləriŞabalıdın zərərləri nələrdir?

Həddindən çox istifadə edildiyi zaman bir çox qidada olduğu kimi şabalıd da zərərli ola bilər. Hər zaman ölçülü miqdarda istifadə edilməlidir. Xüsusilə diabet, yüksək təzyiq, piylənmə xəstəliyi olan şəxslərin diqqət edilməsi olan qidadır. Yüksək nişasta, şəkər miqdarı ilə belə şəxslərə zərər verə bilər.
Çiy olaraq çox istifadə edildiyi zaman həzmsizlik, ishal, qastrit kimi bağırsaq problemlərinə yol aça bilər. Adətən bişirilib yeyilməsi tövsiyədir. Damar sərtliyinə səbəb ola biləcəyi üçün damar xəstəliyi olanlarların ehtiyyatla istifadə etməkləri tövsiyə edilir.

Şabalıdda bu vitamin və minerallar mövcuddur:

C vitamini

B, B1, B2, B6, B9

A vitamini

E vitamini

Kalsium

Potassium

Maqnezium

Qeyd edək ki, tərkibində qluten yoxdur və un məhsullarının hazırlanmasında istifadə edilə bilər.

Sağlam Qida     Baxılıb: 435   Tarix: 24 sentyabr 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Göbələk yemək faydalıdır ya zərərli?

Göbələk, təbiətdə çöllərdə, meşələrdə, qayalıq məkanlarda yetişə bilər. Göbələyin içərisində birdən çox vitamin vardır. Kalsium, potassium, fosfor və bakır mineralları da mövcuddur. Dünyada bir milyondan çox fərqli göbələ

Balın bilinməyən faydaları

Antiseptik və antibakterial xüsusiyyətlərə sahib olan balın faydaları olduqca çoxdur. Müxtəlif növləri vardır. İnfeksiyalarla mübarizə aparır və mədə problemləri zamanı effektivdir. Balın tərkibi bir çox vitamin və minerallarl

Artıq duz istifadəsinin vücuddakı əlamətləri

Bəzi insanlar duzsuz süfrəyə oturmur. Ancaq duzun yeməyə qatdığı ləzzət qədər zərəri də bir o qədərdir. Bu, ən az şəkər qədər zərərlidir. xəbər verir ki, mütəxəssislər, insan vücudunun gündəlik duz ehtiyacının 6 qram olduğun

Çox dərdin dərmanı - Soğan suyunun faydaları və zərərləri nələrdir?

Soğan mətbəxlərdən əksik olmayan, hər yeməkdə istifadə olunan tərəvəzdir. Təbii antibiotik olan soğanın suyu da insan sağlamlığı üçün əvəzsizdir. Bəs soğan suyunun faydalari nələrdir?. təqdim edir:. Güclü antioksidantdır

Ən yaxşı vitamin kompleksi hansıdır? - Bunları bilmək vacibdir

Düzgün qidalanmağa diqqət yetirən birisinizsə, vacib vitamin və minerallar tərkibli qidaları yemək haqqında müəyyən qədər fikriniz ola bilər. Vitaminlər və minerallar sağlamlıq üçün gərəklidir və düzgün qidalanmaq vücudunuzu

Alma qabığı və çayı meyvəsindən daha faydalıymış... Faydaları nələrdir?

Almanın faydalarından daha öncəki məqaləmizdə bəhs etmişdik. Ancaq əksər insan almanın qabığını soyaraq yeməyi seçirlər. xəbər verir ki, mütəxəssislər alma qabığının ən az alma kimi faydalarının olduqca çox olduğunu dil

Günəbaxan tumunu necə yeməli?

Bir sıra insanlar günəbaxan tumlarını duzlu formada yeməyi sevsələr də, bir qism duzsuz yeməyə üstünlük verirlər. Bəs günəbaxan tumunun faydası nədir?. Əhvalı yaxşılaşdırır - psixoemosional fonu yaxşılaşdırır, stresin fəsad­­ların

Artıq tullamağa ehtiyac yoxdur - Qatıq suyunun faydaları

Qatığın insan orqanizmi üçün bir çox faydaları mövcuddur. Əksər zaman isə qatığın üzərinə toplaşan artıq suları isə atırıq. Mütəxəssislər isə atılan suyun əslində olduqca faydalı olduğunu dilə gətirirlər. xəbər verir ki

Pəhriz zamanı nələri səhv edirik?

Arıqlamaq bir çox xanımın arzusudur. Bu baxımdan bir çox pəhriz növlərinə əməl edilir. Bəs hansı yanlışlar düzgün formada arıqlamağın qarşısını alır?. Pəhriz zamanı nələrə diqqət edilməlidir?. Çox aşağı kalorili qidalanmayın


babasil mualicesi mede agrisi sekis boyrek agrisi