Tut qurusunun faydaları və zərərləri

Tut qurusunun faydaları və zərərləriHəm çiy halda, həm də qurudulmuş olaraq istifadə edilə bilən tut, qan dövranını sürətləndirir, immunitet sistemini gücləndirməyə, ürək xəstəlikləri və iltihabın qarşısını almağa kömək olur. Əksər zaman qurudulub atışdırmalıq olaraq yeyilə bilən tut, A, K, B vitaminləri ilə zəngindir.
Tərkibindəki C vitamini ilə yanaşı, lif, kalsiumla zəngindir. Antioksidant qaynağıdır. Yüksək protein sayəsində qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalını artırdığından qansızlığa, mənfi xolesterini aşağı salmağa, immunitet sistemini gücləndirməyə və qan şəkərinə nəzarət etməyə kömək edir.

Tut qurusunun faydaları nələrdir?

Yüksək lif tərkibi sayəsində həzm sistemi sağlamlığını dəstəkləyərək qəbizliyə faydalıdır.

Sərbəst radikallarla mübarizə aparır və xərçəngə qarşı qoruyur.

Vitaminləri cəhətdən vücud funksiyalarının düzgün çalışmasını təmin edir.

Potasium xüsusiyyəti ilə qan təzyiqini tənzimləyir, ürək sağlamlığını qoruyur.
Tut qurusunun faydaları və zərərləriDəmir tərkibi ilə qan narahatçılıqlarının qarşısını alır.

Kalsium və maqnezium tərkibli tut, sümük sağlamlığı baxımından böyük əhəmiyyətə sahibdir.

A vitamini xüsusiyyəti ilə dəri sağlamlığını qoruyur.

Qrip virusları və ağciyər infeksiyalarından qoruyur.

Beynin kalsium ehtiyacını təmin edir.

Ağ tutun faydaları nələrdir?

Tut qurusunun faydaları və zərərləriVücuddakı yaraların daha sürətlə yaxşılaşmasını təmin edir

Qansızlığa qarşı effektlidir

Vücuddakı ödəmi atır

Qaraciyər və böyrəkləri zərərli toksinlərdən təmizləyir.
Tut qurusunun faydaları və zərərləriTut qurusunun zərərləri nələrdir?

Hər qidada olduğu kimi tut qurusu da həddindən çox istifadə edilərsə insan sağlamlığına zərər verə bilər. Bəzi insanlarda allergik təsir yarada bilər.
Qandakı qlükoza səviyyəsini endirən tut, qan şəkəri baxımından mənfi təsirlərə yol aça bilər. Bu da baş ağrısı, bulanıqlıq görmə, baş gicəllənmə, titrəmə kimi simptomlara yol aça bilər.
Tərkibində protein çox olduğundan gündə 1 ovuc yemək tövsiyə edilir.

Qeyd edək ki, kalorisi az olan tut maddələr mübadiləsini sürətləndirdiyi üçün pəhriz saxlayanlar rahatlıqla tut qurusundan yeyə bilərlər.

Sağlam Qida     Baxılıb: 1003   Tarix: 25 avqust 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Su pəhrizinin faydaları və zərərləri

Müasir zamanda su pəhrizindən tez-tez istifadə edilir. xəbər verir ki, bu müddətdə çəki verməklə yanaşı onu qorumaq da əsas məsələ hesab edilir. Su pəhrizi 24-72 saat ərzində su başda olmaqla sadəcə maye qidaların istifad

Limonun faydaları

Xəstə olduğumuz zaman C vitamini üçün bolca istifadə etməyə çalışdığımız limonun bir çox faydaları mövcuddur. xəbər verir ki, limondan istifadə etmək üçün bir çox səbəb vardır. Limonun faydalari nelerdir?. Limon immunitet

Gecə yatmazdan öncə yumurta yeməyin faydaları

Yumurta, faydası çox olan əsaslı qidalardan biridir. Yumurtanın faydaları və zərərləri nələrdir?. Nə üçün gecə yatmazdan öncə yeyilməlidir?. Daha ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bir ədəd yumurtanı

Alma qabığı və çayı meyvəsindən daha faydalıymış... Faydaları nələrdir?

Almanın faydalarından daha öncəki məqaləmizdə bəhs etmişdik. Ancaq əksər insan almanın qabığını soyaraq yeməyi seçirlər. xəbər verir ki, mütəxəssislər alma qabığının ən az alma kimi faydalarının olduqca çox olduğunu dil

Ödəmi bədəndən atmağın yolları

Vücuddakı maye toplanması ilə əlaqəli olaraq toxumaların şişməsi vəziyyətinə ödəm adı verilir. xəbər verir ki, mayenin vücud toxumalarında çox artıq yer alıb sıxışmasına bağlı olaraq ortaya çıxan ödəm adətən əl-ayaq biləklər

Maqneziumun qəbulu nə üçün vacibdir?

Maqnezium, vücudun normal fəaliyyəti üçün olduqca vacib mineraldır. Vücut bu mineralı özü istehsal edə bilmədiyi üçün qidalar və ehtiyac olduqda əlavələr formasında qəbul edilməlidir. Enerjinin yaranması, qan təzyiqinin tənimlənməsi

Göbələk yemək faydalıdır ya zərərli?

Göbələk, təbiətdə çöllərdə, meşələrdə, qayalıq məkanlarda yetişə bilər. Göbələyin içərisində birdən çox vitamin vardır. Kalsium, potassium, fosfor və bakır mineralları da mövcuddur. Dünyada bir milyondan çox fərqli göbələ

Əzgilin fayda və zərərləri

Əzgil aşağı kalorili, lif və minerallarla zəngin olan meyvədir. Tərkibindəki lif həzm sistemini tənzimləyir. Eyni zamanda aşağı glisemik indeksi sayəsində qan şəkərini nəzarət altında tutmağa kömək olur. xəbər verir ki, antioksidantla

Qırmızı kələmin faydaları

Kələmin bir çox növü mövcuddur. Hər bir növü vitamin və minerallarla olduqca zəngin tərəvəzdir. Tərkibindəki yararlı maddələrin təsiri ilə güclü antioksidant xüsusiyyətləri olan qırmızı kələmin faydaları olduqca çoxdur. xəbə


hamilelik testi dis agrisi tecili tibbi yardim sekis