Xərçəng riskini aşağı salır - Kökün faydaları

Xərçəng riskini aşağı salır - Kökün faydalarıKök özünəməxsus dad və qoxuya sahibdir. Rəng cəhətdən bir neçə növü var. Faydaları isə hər rəngində olduqca yüksəkdir.
Kökün, 85%-i sudan, 10 %-lik hisəsi lif və şəkərdən, qalan qismi az miqdarda yağ, protein, vitamin və minerallardan ibarətdir. Tərkibində A vitamini, karotenoid, B3, B6, C, K vitaminləri, fol turşusu mövcuddur. 55-60 qram ağırlığına sahib böyük ölçülü bir kök 35-40 miqdarda kalori enerji verir.

Kökün faydaları nələrdir?

Doktorinfo.az məlumat verir ki, kök qüvvətli antioksidantdır. Kökdən çox istifadə edən şəxslərdə prostat xərçəng təhlükəsi daha azdır. Ağciyər xərçənginin qarşısının alınmasında yararlıdır. A vitamini və potassium ürək sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. Kökün terkibi bu vitaminlərlə zəngindir.

Kökün faydalarını təqdim edirik:

Göz sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır.

Şəkər xəstəliyi olanlar üçün qidalandırıcı tərəvəzdir.

Lifli quruluşu vardır, qan şəkərinin sürətli yüksəlməsinə maneə olur.

Qəbizliyin qarşısını almağa kömək edir.

Bağırsaq üçün faydalıdır.

Dərini qoruyur, parlaqlıq verir.

Saç sağlamlığını qoruyur.

Xerçengin yayılmasına maneə olur.

Arıqlamağa kömək edir.
Xərçəng riskini aşağı salır - Kökün faydalarıKök necə istifadə edilməlidir?

Bütün köklərin tərkibində karotenoid mövcuddur. Bu, bağırsaqda yağ vasitəsilə sovrulur. E vitamini karotenoidinin sayəsində sovrulmanı artırır. Ən sağlam yeyilmə forması çiy formadadır ya da yumşalana qədər bişirib yeyilməlidir.

Kök suyunun faydaları nələrdir?

Tərəvəzlərin və meyvələrin suları sıxılıb istifadə edildiyi zaman özlərindəki vitamin və minerallar daha tez sovrulur. 1 stəkan kök suyu 3-4 ədəd kökdən əldə edilir. Kök suyu istifadə etmək kökü istifadə etməkdən daha çox vitamin qazandırır. Suyu sıxılmış olan tərəvəz və meyvələr qan şəkərini ani bir şəkildə yüksəldir. Bunun ilə yanaşı qan şəkərinin tənzimlənməsi və bağırsaqların yaxşı çalışması üçün olduqca vacibdir. Ancaq kök suyu şəkər xəstəliyi mövcud şəxslər üçün davamlı olaraq istifadə edilməməlidir.

Xərçəng riskini aşağı salırmı?

Kök, xərçəng riskini aşağı salır. Antioksidantdır. Hüceyrə pozulmalarının qarşısını alır.

Bu barədə bir çox araşdırmalara aparılıb.

Tədqiqat zamanı 15 könüllü iştirak edib. Onlardan qan analizleri əldə edilib. Bundan sonra isə 7 gün ərzində hər dəfə 100 ml qədər kök şirəsi verilib. Kök suyu içdikdən sonra iştirakçıların qanında bu sitokinlərin səviyyəsi artıb.

Bu maddə iltihab əleyhinədir. Xərçəng hüceyrələrinə qarşı immuniteti artırır. İmmun reaksiyasını düzgün tənzimləyir. Həmçinin interleykin 17A yüksəlir ki, bu da öz növbəsində xərçəngdən müdafiə etməkdə yararlıdır. Bununla da kök və şirəsinin elmi əsaslarla faydası sübut edilib.

Sağlam Qida     Baxılıb: 544   Tarix: 07 dekabr 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Yüksək təzyiq üçün bu qidanı yeyin

Təzyiq xəstəliyi bir çox insanı narahat edir. xəbər verir ki, təzyiqdən əziyyət çəkənlər təzyiqlərini daima nəzarətdə saxlamalı və dərman qəbul etməlidirlər. Yüksək təzyiq barədə ətraflı məlumatı saytımızda bu haqda yazıla

Artıq tullamağa ehtiyac yoxdur - Qatıq suyunun faydaları

Qatığın insan orqanizmi üçün bir çox faydaları mövcuddur. Əksər zaman isə qatığın üzərinə toplaşan artıq suları isə atırıq. Mütəxəssislər isə atılan suyun əslində olduqca faydalı olduğunu dilə gətirirlər. xəbər verir ki

Zeytun yağının faydaları

Zeytun yağı, xolesterinin tarazlanmasını təmin edən faydalı bitki yağlarındandır. İnsan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, xüsusilə böyümə çağındakı uşaqların sümük inkişafını dəstəkləyən həzm sisteminin müntəzə

Öpüş xəstəliyi nədir?

Öpüşmə əsnasında tüpürcək yolu ilə yayıldığı üçün öpüş xəstəliyi olaraq bilinən mononükleoz, Epstein-barr virusunun səbəb olduğu hərarət, boğaz ağrısı, limfa vəzlərində şişlik əlamətiylə xarakterizə edilən yayılan viral infeksiyadır

Bir çox problemin düşməni olan qurudulmuş xurmanın faydaları nələrdir?

Qurudulmuş xurma bir çox xəstəlik üçün şəfa mənbəyi hesab olunur. xəbər verir ki, ürək problemləri, təzyiq, şəkər kimi bir çox narahatlıqlar zamanı effektli təsirə malikdir. Payız-qış mövsümünün ən dadlı nemətlərindən biridir

Balın bilinməyən faydaları

Antiseptik və antibakterial xüsusiyyətlərə sahib olan balın faydaları olduqca çoxdur. Müxtəlif növləri vardır. İnfeksiyalarla mübarizə aparır və mədə problemləri zamanı effektivdir. Balın tərkibi bir çox vitamin və minerallarl

Artıq duz istifadəsinin vücuddakı əlamətləri

Bəzi insanlar duzsuz süfrəyə oturmur. Ancaq duzun yeməyə qatdığı ləzzət qədər zərəri də bir o qədərdir. Bu, ən az şəkər qədər zərərlidir. xəbər verir ki, mütəxəssislər, insan vücudunun gündəlik duz ehtiyacının 6 qram olduğun

Balqabaq tumu yağının möcüzəvi faydaları

A, B, E vitamini mövcud olan, omeqa 3, 6, potassium, dəmir, fosfor və maqnezium kimi minerallar baxımından olduqca zəngin olan balqabaq tumu yağı içərisindəki bütün bu maddələr sayəsində insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır

Maqneziumun qəbulu nə üçün vacibdir?

Maqnezium, vücudun normal fəaliyyəti üçün olduqca vacib mineraldır. Vücut bu mineralı özü istehsal edə bilmədiyi üçün qidalar və ehtiyac olduqda əlavələr formasında qəbul edilməlidir. Enerjinin yaranması, qan təzyiqinin tənimlənməsi


boyrek agrisi cinsi xestelikler tecili tibbi yardim babasil mualicesi