Öpüş xəstəliyi nədir?

Öpüş xəstəliyi nədir?Öpüşmə əsnasında tüpürcək yolu ilə yayıldığı üçün öpüş xəstəliyi olaraq bilinən mononükleoz, Epstein-barr virusunun səbəb olduğu hərarət, boğaz ağrısı, limfa vəzlərində şişlik əlamətiylə xarakterizə edilən yayılan viral infeksiyadır.

Doktorinfo.az xəbər verir ki, öpüşmə və ya eyni içkiləri istifadənin nəticəsində tüpürcək yolu ilə xəstəlik şəxsə yoluxur və bəzi əlamətlər göstərməyə başlayır. Öpüş xəstəliyini xarakterizə edən əlamətlər arasında hərarət, boğaz ağrısı, limfa vəzlərində şişmə, badamcıq iltihabı, yorğunluq, səpgilər, baş ağrısı və bəzən dalaq şişməsi yer alır.

Öpüş xəstəliyinin müalicə seçimləri arasında dincəlmə, maye qəbulu, ağrılar, simptomları yüngülləşdirmək üçün ağrıkəsicilər, qızdırma salan dərmanlardan istifadə vardır.

Opus xesteliyi ne ucun olur?
Öpüş xəstəliyi nədir?Epstein-Barr xaricində bu viruslar da öpüş xəstəliyinə səbəb ola bilər:

Adenovirus

Hepatit A, Hepatit B və Hepatit C

HİV

Qızılca

Herpes simpleks virusu

Öpüş xəstəliyinin elametleri:

Yüksək hərarət

Boğaz ağrısı

Limfa vəzlərində şişlik

Badamcıq iltihabı

Yorğunluq

Dəridə səpgilər

İştahsızlıq

Qarında dolğunluq hissi

Baş ağrısı

Dalaq şişməsi
Öpüş xəstəliyi nədir?Opus xesteliyi kimlerde gorulur?

15-30 yaş qrupu gənclərdə görülür. Uşaqlarda hansısa bir tənəffüs yolu infeksiyası keçib getsə də böyüklərdə uzun müddət yüksək hərarət, boğazda ağrı, oynaq ağrısı, baş ağrısı kimi kliniki formada seyr edilər.

Öpüş xəstəliyinin mualicesi necə aparılır?

Xüsusi antiviral müalicə yoxdur. Xəstələrin istirahət etməsi əsas şərtdir. Çünki dalaq yırtılması xüsusilə xəstəliyin 2-4-cü həftələrində görülə bilir.
Qəbz qalmaları tövsiyə edilmir. Hərarəti aşağı salan, boğaz qarqarası kimi simptomatik müalicələr edilir. Aspirindən istifadə tövsiyə deyil. Həkim nəzarəti əsas şərtdir.

Sağlam Qida     Baxılıb: 78   Tarix: 03 may 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

K vitamini əksikliyi: Əlamətləri və səbəbləri

K vitamini qaraciyərdə istehsal edilən pıxtılaşma faktorlarının istehsal mərhələsində iştirak edir. məlumat verir ki, hansısa bir kəsik, yaralanma vəziyyətlərində qanaxmanın dayandırılması və normal şərtlərdə qanın tündlüyünü

Pəhriz zamanı nələri səhv edirik?

Arıqlamaq bir çox xanımın arzusudur. Bu baxımdan bir çox pəhriz növlərinə əməl edilir. Bəs hansı yanlışlar düzgün formada arıqlamağın qarşısını alır?. Pəhriz zamanı nələrə diqqət edilməlidir?. Çox aşağı kalorili qidalanmayın

Su pəhrizinin faydaları və zərərləri

Müasir zamanda su pəhrizindən tez-tez istifadə edilir. xəbər verir ki, bu müddətdə çəki verməklə yanaşı onu qorumaq da əsas məsələ hesab edilir. Su pəhrizi 24-72 saat ərzində su başda olmaqla sadəcə maye qidaların istifad

Artıq duz istifadəsinin vücuddakı əlamətləri

Bəzi insanlar duzsuz süfrəyə oturmur. Ancaq duzun yeməyə qatdığı ləzzət qədər zərəri də bir o qədərdir. Bu, ən az şəkər qədər zərərlidir. xəbər verir ki, mütəxəssislər, insan vücudunun gündəlik duz ehtiyacının 6 qram olduğun

Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?

Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə

Qırmızı kələmin faydaları

Kələmin bir çox növü mövcuddur. Hər bir növü vitamin və minerallarla olduqca zəngin tərəvəzdir. Tərkibindəki yararlı maddələrin təsiri ilə güclü antioksidant xüsusiyyətləri olan qırmızı kələmin faydaları olduqca çoxdur. xəbə

Kartofu bu formada yeməyin - Düzgün istifadə qaydaları

Kartof, insanlar tərəfindən çox sevilən və bol miqdarda istifadə edilən tərəvəzdir. Yetişmə baxımından asan və qida dəyərləri cəhətdən zəngin tərkibi ilə seçilir və bir çox fərqli üsulda istifadə edilir. Tərkibindəki vitaminlər

Yorğun düşən vücudu necə bərpa edək?

Gərgin iş rejimi, xəstəliklər, yanlış qidalanma və s. Bütün bu faktorlar vücudun yorğun düşməsinə gətirib çıxarır. Hətta bu ötəri və xroniki hal ala bilər. Bu səbəbdən zəif, yorğun düşən vücudun öz-özünə keçməsini gözləmə

Turşu faydalıdır ziyanlı?

Turşu tərəvəz və ya meyvələrin su, duz, bəzən ədviyyatlar içərisində fermentə edilərək hazırlanan, probiotik xüsusiyyətlərə sahib və həzm sistemi sağlamlığına fayda verən bir ferment qidadır. Bəziləri turşunun faydalı olduğun


boyrek agrisi cinsi xestelikler dis agrisi bogaz agrisi