Kartofu bu formada yeməyin - Düzgün istifadə qaydaları

Kartofu bu formada yeməyin - Düzgün istifadə qaydalarıKartof, insanlar tərəfindən çox sevilən və bol miqdarda istifadə edilən tərəvəzdir. Yetişmə baxımından asan və qida dəyərləri cəhətdən zəngin tərkibi ilə seçilir və bir çox fərqli üsulda istifadə edilir. Tərkibindəki vitaminlər, minerallar, lif cəhətdən sağlamlığa faydalıdır. Tərkibindəki lif xüsusiyyəti ilə toxluq hissi verir və arıqlamağa kömək olur. Lif, xolesterin və qan sekeri səviyyələrini nəzarət altında tutaraq ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək ola bilər.

Faydaları nələrdir?

Doktorinfo.az məlumat verir ki, antioksidantlar vücudu qoruyaraq xəstəliklərin qarşısını alır.

Həzm sistemini qoruyur: Qəbizliyə və həssas bağırsaq sindromunun qarsisini almaqda faydalıdır.

Qan təzyiqini tənzimləyir: Potasium qaynağı baxımından zəngin olan tərəvəz, qan tezyiqini tənzimləyir və ürək sağlamlığını qoruyur. İnfarkt riskini azaltmağa kömək olur.

Sümük sağlamlığını qoruyur: İçərisindəki dəmir, fosfor, kalsium, maqnezium, sink vücudun sümük quruluşunun düzgün formalaşmasına və qorunmasına kömək edir.

Ürək sağlamlığını qoruyur: Lif, potasium, C vitamini və B 6 vitamini kimi xüsusiyyətəri ilə ürək sağlamlığını qoruyur və bu növ xəstəlik riskini azaldır.

Tərkibində olan kolin, vücudda inflamatuar təsir edərək bir infeksiya və zədələnmə vəziyyətində sürətlə yaxşılaşmağa kömək edir.
Kartofu bu formada yeməyin - Düzgün istifadə qaydalarıXərçəng riskindən qoruyur: Bir çox xərçəng hüceyrəsi növünün yaranmasının qarşısını alır.

Toxluq hissi verir: Pəhriz lifləri adətən çəkini idarəetmədə və arıqlamada vacib faktor olaraq qəbul edilməkdədir. Toxluğu artırır və iştahı azaldır.

Maddələr mübadiləsini sürətləndirir: Tərkibindəki B6 vitamini xüsusiyyəti ilə enerji metabalizmasına kömək edir.

Dəri sağlamlığını dəstəkləyir. Kollagen dərinin dəstək sistemidir. Tərkibindəki C vitamini, dəri zədələnməsinin, qırışlarının qarşısını alan antioksidant vəzifəsini görür. Dəri toxumasını yaxşılaşdırır.

Orta boy kartofun qida dəyəri belədir:

Protein: 4,3 qram

Yağ: 0,2 qram

Karbonhidrat: 37 qram

Lif: 3,8 qram

Şəkər: 2 qram

Kartof necə istifadə edilməlidir?
Kartofu bu formada yeməyin - Düzgün istifadə qaydalarıSağlamlığa faydalı ola bilməsi üçün doğru istifadə edilməlidir. Buxarda bişmiş kartof, sobada və ya başqa yeməyin hazırlanması kimi bir çox formada istifadə edilə bilər. İçərisində nişasta olduğu üçün doğru istifadə edilmədiyində qan şəkərini yüksəldə bilər. Bu səbəbdən düzgün miqdarda yeyilməlidir.

Qızardılan zaman bəzi mineral xususiyyetleri azalda biləcəyi üçün uzunmüddət bişirilməməlidir. Soyutmalandıqdan sonra qabıqlarının soyulması vacibdir. Qızartma zamanı C vitamininin böyük hissəsi itir. Bu səbəbdən qızartma üsullarından uzaq durulmalıdır.

Kartofun zərərləri nələrdir?
Kartofu bu formada yeməyin - Düzgün istifadə qaydalarıHər qidada olduğu kimi kartof da çox yeyilən zaman zerere çevrilə bilər. Qızartma və ya cips olaraq istifadə edilən zaman piylənmə riskini artırır və diabet kimi xəstəliklərə yol aça bilər. Qızartma zamanı qida dəyərləri aşağı düşər və bir çox sağlamlıq probleminə səbəb ola bilər. Həmçinin çox istifadə zamanı qan şəkəri yüksələ bilər və diabeti olan xəstəiklər üçün ciddi risklərə yol aça bilər.

Kartof çörək, makaron, unla eyni qrupda və təsirdə olan qidadır.

Bişirilmiş kartof sürətli karbohidrat mənbəyidir. Enerji ilə vücudu təmin edir, ancaq həmçinin piy toxuması yaradır. Belə ki, 100 qram kartof yeyən zaman qanda qlükoza sürətlə artır, maddələr mübadiləsi pozulur. Nəticədə isə piylənmə problemi yaranır.

Çox kartof yemək ürək-damar sistemi üçün də faydalı deyil. Çox istifadə zamanı piylənməylə yanaşı təzyiq, damar aterosklerozu kimi narahatçılıqlar ortaya çıxır.
Mütəxəssislər isə kartofun qaynar yeyilməsinin əleyhinədir. Çünki bu zaman nişasta qana daha tez sovrulmayacaq.

Soyutma kartof nə üçün faydalıdır?

Çünki bu formada bişirilən kartof potasium, fosfor, B vitaminləri, C vitamin və minerallarla zəngin olur. Çox bişirilən zaman isə qida dəyəri ya tamamilə məhv olur ya da azalır.

Sağlam Qida     Baxılıb: 391   Tarix: 14 dekabr 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Turşu faydalıdır ziyanlı?

Turşu tərəvəz və ya meyvələrin su, duz, bəzən ədviyyatlar içərisində fermentə edilərək hazırlanan, probiotik xüsusiyyətlərə sahib və həzm sistemi sağlamlığına fayda verən bir ferment qidadır. Bəziləri turşunun faydalı olduğun

Günəbaxan tumunu necə yeməli?

Bir sıra insanlar günəbaxan tumlarını duzlu formada yeməyi sevsələr də, bir qism duzsuz yeməyə üstünlük verirlər. Bəs günəbaxan tumunun faydası nədir?. Əhvalı yaxşılaşdırır - psixoemosional fonu yaxşılaşdırır, stresin fəsad­­ların

Artıq duz istifadəsinin vücuddakı əlamətləri

Bəzi insanlar duzsuz süfrəyə oturmur. Ancaq duzun yeməyə qatdığı ləzzət qədər zərəri də bir o qədərdir. Bu, ən az şəkər qədər zərərlidir. xəbər verir ki, mütəxəssislər, insan vücudunun gündəlik duz ehtiyacının 6 qram olduğun

Ən yaxşı vitamin kompleksi hansıdır? - Bunları bilmək vacibdir

Düzgün qidalanmağa diqqət yetirən birisinizsə, vacib vitamin və minerallar tərkibli qidaları yemək haqqında müəyyən qədər fikriniz ola bilər. Vitaminlər və minerallar sağlamlıq üçün gərəklidir və düzgün qidalanmaq vücudunuzu

Üzümün möcüzəvi faydaları

Üzüm, A, B1, C, E vitamini, dəmir, kalsium, potasium, sodium, maqnezium, fosfor kimi minerallarla olduqca zəngindir. Bəs faydaları nələrdir?. Antioksidantdır. Bilinən bütün meyvələr içərisində ən güclü antioksidant hesa

Limonun faydaları

Xəstə olduğumuz zaman C vitamini üçün bolca istifadə etməyə çalışdığımız limonun bir çox faydaları mövcuddur. xəbər verir ki, limondan istifadə etmək üçün bir çox səbəb vardır. Limonun faydalari nelerdir?. Limon immunitet

Pəhriz zamanı nələri səhv edirik?

Arıqlamaq bir çox xanımın arzusudur. Bu baxımdan bir çox pəhriz növlərinə əməl edilir. Bəs hansı yanlışlar düzgün formada arıqlamağın qarşısını alır?. Pəhriz zamanı nələrə diqqət edilməlidir?. Çox aşağı kalorili qidalanmayın

Əzgilin fayda və zərərləri

Əzgil aşağı kalorili, lif və minerallarla zəngin olan meyvədir. Tərkibindəki lif həzm sistemini tənzimləyir. Eyni zamanda aşağı glisemik indeksi sayəsində qan şəkərini nəzarət altında tutmağa kömək olur. xəbər verir ki, antioksidantla

Balın bilinməyən faydaları

Antiseptik və antibakterial xüsusiyyətlərə sahib olan balın faydaları olduqca çoxdur. Müxtəlif növləri vardır. İnfeksiyalarla mübarizə aparır və mədə problemləri zamanı effektivdir. Balın tərkibi bir çox vitamin və minerallarl


cinsi xestelikler tecili tibbi yardim boyrek agrisi sekis