Mədə qıcqırması
Mədə qıcqırması, döş sümüyü arxasında yanğı hissi və yanmanın qida borusu boyu yuxarıya doğru yayılmasıdır.
Mədə qıcqırması barədə ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuyun.
Doktorinfo.az xəbər verir ki, ağız boşluğunda acı, turş dad hiss oluna bilər. Qıcqırma hissi yemək yedikdən sonra əyildikdə və ya yatdıqda daha da şiddətlənir.
Mədə qıcqırması hər zaman xəstəliklə bağlı olmur. Mədədə yanma hissi bəzən insanın çox yedikdən sonra sərt şəkildə əyilməsi, yaxud da yeməkdən sonra fiziki fəaliyyəti ilə bağlı ola bilər.
Mədə qıcqırmasına yol aça biləcək səbəblərdən biri də onikibarmaq bağırsağın tərkibindəkilərin öd və mədəaltı vəzinin fermentləriylə qarışaraq mədə borusuna keçməsi ola bilər. Bu, da həssas selikli qişanı asanlıqla qıcıqlandırır.
Mede qicqirmasinin sebebleri nelerdir?
Mədə və onikibarmaq xorası
Əməliyyatdan sonra
Bəzi dərmanlar.
Mede qicqirmasi zamani ilkin yardim
Bu zaman qəhvə fincanı qədər soyuq süd içmək faydalı olacaqdır.
Bundan əlavə bir çox vaxt suda həll edilmiş çay sodasından istifadə edirlər.
Təzə kərəviz kökünün şirəsinin sıxılıb içilməsi də faydalı təsir bağışlaya bilər. Gündə 3 dəfə yeməkdən yarım saat əvvəl 1-2 xörək qaşığı qədər içilməsi tövsiyə edilir.
Mədə qıcqırması zamanı çiy tum, qoz, alma yemək effektli təsir bağışlaya bilər.
Kartof qıcqırmaya çox yaxşı kömək edir. Bunun üçün çiy kartof dilimləri çeynəmək və ya təzə sıxılmış kartof şirəsi içmək mümkündür.
Mədə qıcqırması daha çox qidalanmanın pozulması, xüsusən də quru qidaların ayaqüstü yeyilməsi, qəhvə və tünd çaydan həddən artıq istifadə nəticəsində əmələ gəlir. Bu səbəbdən yeyilən qidalara diqqət yetirmək lazımdır.
Qeyd edək ki, mədə qıcqırması mütəmadi baş verirsə, bu zaman mütləq həkimə müraciət edilməlidir.
f Paylaş