Düyü yemək faydalıdır?
Düyü, tərkibindəki vitaminlər baxımından olduqca dəyəlidir. İçərisində 100-də 80 karbonhidrat, 100-də 7 protein, 100-də 2 yağ, 10 mg kalsium, 0,9 mg dəmir, 0,08 mg B1 vitamini (Tiamin), 1,6 mg Niasin, 94 mg fosfor, 92 mg potassium, 0,3 qr posa mövcuddur. Xolesterin mövcud deyil. Qabığı tam olaraq ayrılmamış düyünün qida dəyəri daha yüksək və posa miqdarı daha çoxdur.
Duyunun faydalari nelerdir?
Karbonhidratların yaxşı qaynağıdır. Gündəlik enerjimizin 100-də 50-i karbonhidratlardan alınır. 100 qr düyü 360 kkaloridir. Qlisemik indeksi süfrə şəkərinə görə daha aşağıdır. Tərəvəz və salatlarla birlikdə istifadə edildiyində qan şəkərini sürətlə yüksəltməz. Bişmiş iki xörək qaşığı düyü ortalama 1 dilim çörəyə bərabərdir.
Allergiya verməz. 6 ayı tamam olmuş uşaqlara düyü ununun verilməsi tövsiyə edilir.
Bitki tərkibli qidalar içərisində yaxşı dərəcəli protein qaynağıdır. Qatıq, yumurta, paxlalilarin yer aldığı menyülərdə düyüdən gələn protein dəyəri daha da artar.
Tərkibində qlüten yoxdur. Bu səbəbdən çölyak xəstələri rahatlıqla istifadə edə bilər.
Qabıqsız düyünün lif terkibi çox az olduğundan ishal müalicəsində yayğın olaraq istifadə edilir.
İdmançıların artan karbonhidrat ehyacı üçün düzgün qaynaq və seçimdir.
Tək düyü yemək kökəltməz. Yeməklə şəxs lazım olan enerjini kifayət qədər alır.
Tərkibindəki bol potassium və az azot ilə qan təzyiqi dəyərlərinin mütəmadi axışını təmin edir. Bu səbəbdən yüksək təzyiq və böyrək xəstələrində bol istifadə etməsi uyğundur.
A, C vitamini ilə zəngindir.
Qara düyü, altsheymer xəstəliyinin qarşısını almağa kömək edir. Toksinləri vücuddan atmağa kömək edir.
D vitamini, kalsium, lif, dəmir, riboflavin kimi vitaminlər cəhətdən mükəmməl qaynaqdır. Ən təməl fəaliyyətlərində ümumi olaraq istifadə edildiyi təqdirdə vücud metabolizması, düzgün immun sistemi üçün gərəkli quruluşa sahibdir.
f Paylaş