Düyü yemək faydalıdır?

Düyü yemək faydalıdır?Düyü, tərkibindəki vitaminlər baxımından olduqca dəyəlidir. İçərisində 100-də 80 karbonhidrat, 100-də 7 protein, 100-də 2 yağ, 10 mg kalsium, 0,9 mg dəmir, 0,08 mg B1 vitamini (Tiamin), 1,6 mg Niasin, 94 mg fosfor, 92 mg potassium, 0,3 qr posa mövcuddur. Xolesterin mövcud deyil. Qabığı tam olaraq ayrılmamış düyünün qida dəyəri daha yüksək və posa miqdarı daha çoxdur.

Duyunun faydalari nelerdir?

Karbonhidratların yaxşı qaynağıdır. Gündəlik enerjimizin 100-də 50-i karbonhidratlardan alınır. 100 qr düyü 360 kkaloridir. Qlisemik indeksi süfrə şəkərinə görə daha aşağıdır. Tərəvəz və salatlarla birlikdə istifadə edildiyində qan şəkərini sürətlə yüksəltməz. Bişmiş iki xörək qaşığı düyü ortalama 1 dilim çörəyə bərabərdir.

Allergiya verməz. 6 ayı tamam olmuş uşaqlara düyü ununun verilməsi tövsiyə edilir.

Bitki tərkibli qidalar içərisində yaxşı dərəcəli protein qaynağıdır. Qatıq, yumurta, paxlalilarin yer aldığı menyülərdə düyüdən gələn protein dəyəri daha da artar.

Tərkibində qlüten yoxdur. Bu səbəbdən çölyak xəstələri rahatlıqla istifadə edə bilər.

Qabıqsız düyünün lif terkibi çox az olduğundan ishal müalicəsində yayğın olaraq istifadə edilir.

İdmançıların artan karbonhidrat ehyacı üçün düzgün qaynaq və seçimdir.
Düyü yemək faydalıdır?Tək düyü yemək kökəltməz. Yeməklə şəxs lazım olan enerjini kifayət qədər alır.

Tərkibindəki bol potassium və az azot ilə qan təzyiqi dəyərlərinin mütəmadi axışını təmin edir. Bu səbəbdən yüksək təzyiq və böyrək xəstələrində bol istifadə etməsi uyğundur.

A, C vitamini ilə zəngindir.

Qara düyü, altsheymer xəstəliyinin qarşısını almağa kömək edir. Toksinləri vücuddan atmağa kömək edir.

D vitamini, kalsium, lif, dəmir, riboflavin kimi vitaminlər cəhətdən mükəmməl qaynaqdır. Ən təməl fəaliyyətlərində ümumi olaraq istifadə edildiyi təqdirdə vücud metabolizması, düzgün immun sistemi üçün gərəkli quruluşa sahibdir.

Sağlam Qida     Baxılıb: 442   Tarix: 21 yanvar 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Öpüş xəstəliyi nədir?

Öpüşmə əsnasında tüpürcək yolu ilə yayıldığı üçün öpüş xəstəliyi olaraq bilinən mononükleoz, Epstein-barr virusunun səbəb olduğu hərarət, boğaz ağrısı, limfa vəzlərində şişlik əlamətiylə xarakterizə edilən yayılan viral infeksiyadır

Qırmızı kələmin faydaları

Kələmin bir çox növü mövcuddur. Hər bir növü vitamin və minerallarla olduqca zəngin tərəvəzdir. Tərkibindəki yararlı maddələrin təsiri ilə güclü antioksidant xüsusiyyətləri olan qırmızı kələmin faydaları olduqca çoxdur. xəbə

Qlükozamin nədir?

Hansısa bir əlavə istifadə etmədən öncə xüsusilə xronik sağlamlıq problemlləriniz varsa və ya başqa dərmanlar istifadə edirsinizsə, mütəxəssislər müzakirə etməlisiniz. xəbər verir ki, qlükozamin əlavələri bəzi şəxslərə uyğu

Qan artıran qidalar

Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama

Artıq tullamağa ehtiyac yoxdur - Qatıq suyunun faydaları

Qatığın insan orqanizmi üçün bir çox faydaları mövcuddur. Əksər zaman isə qatığın üzərinə toplaşan artıq suları isə atırıq. Mütəxəssislər isə atılan suyun əslində olduqca faydalı olduğunu dilə gətirirlər. xəbər verir ki

Qarğıdalının faydaları və zərərləri

Bir çox insanın sevərək yediyi qidalardan olan qarğıdalının tərkibi lif və vitaminlərlə zəngindir. Qarğıdalının faydaları və zərərləri nələrdir?. Qarğıdalının nəyə faydalı və ya zərərli olduğunu bilmək üçün məqaləni sonadə

Günəbaxan tumunu necə yeməli?

Bir sıra insanlar günəbaxan tumlarını duzlu formada yeməyi sevsələr də, bir qism duzsuz yeməyə üstünlük verirlər. Bəs günəbaxan tumunun faydası nədir?. Əhvalı yaxşılaşdırır - psixoemosional fonu yaxşılaşdırır, stresin fəsad­­ların

Badam südünün faydaları

Badam südü bitki mənşəli qidalar arasında ən çox istifadə edilən südlərdən biridir. xəbər verir ki, xüsusilə bitkisəl qidalamağa meyilli olan şəxslər ya da tamamilə veqan qidalanma tərzində qidalanan şəxslər süd və süd məhsullar

Artıq duz istifadəsinin vücuddakı əlamətləri

Bəzi insanlar duzsuz süfrəyə oturmur. Ancaq duzun yeməyə qatdığı ləzzət qədər zərəri də bir o qədərdir. Bu, ən az şəkər qədər zərərlidir. xəbər verir ki, mütəxəssislər, insan vücudunun gündəlik duz ehtiyacının 6 qram olduğun


mede agrisi dis agrisi sekis qarin agrisi