Böyrəklərin funksiyalarını pozan gündəlik qida vərdişləri
Böyrək insan vücudunun vacib orqanlarından hesab edilir. İfrazat funksiyasını yerinə yetirir. Düzgün qidalanma bu orqan üçün əhəmiyyət kəsb edir. Çünki yeyilən qidalar həll olunur və bu orqan vasitəsilə qandan çıxarılır.
Bəs hansı qidalara diqqət yetirmək lazımdır?
Doktorinfo.az məlumat verir ki, böyrək problemi olan insanlar bəzi qidalara xüsusi diqqət göstermelidirler. Bunların başında tərkibində oksalat yüksək olan ispanaq, qoz-fındıq, cips, şokolad, kartof qızartması, çuğundur kimi qidalar gəlir.
Həmçinin kaliumla zəngin qidalardan da yan keçmək lazımdır. Kalium, vücudda mayeni tənzimləyir, ürək üçün xeyirlidir. Buna baxmayaraq artıqlığı hiperkalemiyaya yol açır.
Duz istifade edərkən də diqqətli olmaq lazımdır. Unutmamaq lazımdır ki, yeyilən hər qidada, şirniyyatın tərkibində belə duz mövcuddur. Bu səbəbdən miqdarı düzgün tənzimləmək lazımdır. Əks halda orqanizmdə duz toplanmağa başlayır. Bu isə artıq yağ və piyi kristallaşdırır. Natrium hidrolitik tarazlığı poza bilər.
Böyrəklər vacib funksiyanı yerinə yetirsə də bu orqana təzyiqi azaltmaq lazımdır. Belə ki daima zərərli qidaların sitifadəsi funksiyaların pozulmasına, zamanla orqanın sıradan çıxmasına yol aça bilər.
Mütəxəssislər, süd məhsullarının faydalarını qeyd edərkən qəbul zamanı diqqetli olmalarını da qeyd edirlər. Çünki bu növ məhsullar kalsium qaynağıdır. Həddində istifadə zamanı çox yararlıdır. Çox istifadə zamanı urilitiyazın inkişaf ehtimalını artırır.
Bununla yanaşı mütəxəssislər tünd çay, qəhvə içməyi, spirtli içkilərdən uzaq durmağı tövsiyə edir. Əgər uzaq dura bilmirsinizsə kəskin şəkildə azaltmağı tövsiyə edirlər. Çayı isə açıq içməyi məsləhət edirlər.
f Paylaş