Toyuq zəhərlənməsinin əlamətləri
Toyuq, sevəni də sevməyəni də çox olan ət məhsullarından biridir.
Doktorinfo.az xəbər verir ki, müxtəlif qida zəhərlənmələri arasında ən təhlükəli olanlardan toyuq zəhərlənməsində, salmonella bakteriyasının mövcudluğuna diqqət etmək lazımdır.
Toyuq zəhərlənməsi, təməl olaraq toyuq ətinin doğru şərtlərdə mühafizə edilməməsi, doğru formada bişməməsi və doğru zamanda istifadə edilməməsi kimi səbəblərlə yarana bilən və sağlamlıq problemlərini yarada bilən vəziyyətdir.
Toyuq zeherlenmesinin esas sebebleri:
Alınan toyuğun evə gələnə qədər hədsiz istiliyə məruz qalması,
Donmuş toyuğun doğru şərtlərdə əridilməməsi
Bir dəfə buzu əriyən toyuğun yenidən dondurulması
Toyuğu bişirmədən öncə yumaq
Toyuq ətinin son istifadə tarixinin keçməsi
Doğru istilikdə bişməməsi
Toyuğun kifayət qədər istilikdə bişməməsi
Toyuğun bir qisminin çiy qalması
Çiy toyuq suyunun fərqli qidalarla təmas etməsi
Bişirilmiş toyuğun dərhal istifadə edilməməsi
Toyuq zəhərlənməsinin əlamətləri
Alt qarın ağrısı
Ümumi qarın nahiyəsinin ağrısı
Mədə bulantısı
Qusma
Mədəyə sancıların daxil olması
İshal
Hərarət
İştahsızlıq
Baş ağrısı
Agır xestelerde bu elametlere diqqet edilmelidir:
Gorme pozgunluqlari
Agız quruluğu
Uzun müddətli ishal
Nitq pozgunluqları
Sidikdə qan görmə
f Paylaş